הי, אני הדר
" מי יתן וכל היצורים החיים יהיו מאושרים וחופשיים "
loka samasta sukinum”- bavantu”
אודותיי
הדר הוד רטנר ילידת 1970, בת זוג לאיתי, אמא לליאור וזהר, מלמדת משנת 2000.
מורה מוסמכת לאשטנגה יוגה וויניאסה (יוגה דינאמית), מתמקדת וחוקרת את התנוחות, התנועה שבניהן בשילוב נשימה ויציבות של הגוף, הנפש והתודעה.
" פגשתי את היוגה לראשונה בגיל 26 שנה לאחר פציעה מתאונת דרכים. מצאתי מענה לריפוי של הגוף לימדתי במשך 8 שנים בבני עטרות ומ- 2010 מלמדת בפארן.
אני רואה את היוגה כדרך חיים ואת הוראת היוגה המבוססת על התנסות, חקירה ולמידה שנרכשה לאורך השנים כדרך להעביר את המסורת העתיקה שהחלה בהודו לפני יותר מ-2500 שנה.
התמדה בתרגול יוגה היא מפתח לשינוי מיטיב במהלך השיעור ובחיים עצמם.
השיעורים מועברים מתוך העקרונות המנחים: התמסרות, כנות, צניעות, אי פגיעה, הקשבה ואהבה.
איך פגשתי את היוגה?
בהיותי בת 25, סטודנטית לגיאוגרפיה באוניברסיטת תל אביב, תאונת דרכים קשה הסיטה אותי ממסלולי, אבל אז פגשתי את שחיפשתי. חיפשתי להשתקם פיזית ונפשית. מצאתי בתרגול היוגה את השילוב של עבודה פיזית, רגשית ורוחנית. בזכות התמדה בתרגול וכוח רצון, החזרתי את חיי למסלולם והתרגול הפך ליום-יומי ולדרך חיים.
תרגול היוגה כולל מדיטציה, פראנאימה (תרגילי נשימה) ואסאנות (תרגול תנוחות).
היוגה עבורי היא מתנה המקרבת אותי למהות ולתמצית הווייתי. היא מאפשרת רגעי נוכחות והתמודדות כנה ועוצמתית עם אתגרי החיים. תרגול היוגה מגמיש ומחזק את כל המערכות בגוף ונותן כלים להחזיר אותנו לעצמנו, לפוטנציאל הגלום בנו. התרגול הוא כמו מצפן, מזכיר לי להתחבר למרכז, לבסיס, אל הבית. בזמן דילמה באמצעות מדיטציה מתקבלות התשובות מה לבחור, לאיזה כיוון נכון לזרום. זהו כלי מדהים לחיזוק בכל המובנים והוא אינו נשאר רק על המזרן אלא הוא מאפשר מפגש בין אנשים המבוסס על כוונות טובות, מאחר והתרגול פותח את הלב ומרחיב אותו, על מנת שנוכל לתת ולאהוב יותר, ולממש את הפוטנציאל הטמון בנו. בזכות דרך היוגה, אני חווה יותר רגעיי שלווה, נוכחות, הקשבה וחיבור, חיים אנרגטיים, בריאים ומאוזנים יותר.
-
הדר היא מורה מוסמכת לאשטנגה וויניאסה יוגה משנת 2000 ומטפלת באומנות.
-
חברה בארגון מורי היוגה בישראל.
-
ניסיון בשיטות יוגה שונות: אשטנגה, איינגר, ויג'ננה, קונדליני, יוגה תרפיה, יוגה לנשים בהריון, מדיטציית ויפאסנה, מיינדפולנס ועוד...
-
למדה אצל המאסטר לאשטנגה סרי ק. פטאהבי ג'ויס במייסור, הודו.
-
בוגרת קורס מורים לאשטנגה יוגה אצל מירי וגילי חרובי.
-
בוגרת קורס מורים לאשטנגה וויניאסה יוגה אצל שמעון בן אבי משנת 2003.
-
תלמידתם של גוסטא ופטריק- מורים לויניאסה יוגה ומייסדי SVAHAYOGA AMSTERDAM משנת 2004 ועד היום.
-
בוגרת קורס ויג'ננה יוגה למורים עם נוגה ברקאי.
-
בוגרת קורס תאי יוגה מסאג' עם אלפונס.
-
מלמדת בישוב פארן ובפסטיבל יוגה ערבה, מעבירה סדנאות בארץ ובחו"ל.
-
מלמדת במסגרת הפרויקט המיוחד 'שלום ידיך'- נשים ירדניות וישראליות יחדיו.
-
תלמידתו של ד"ר עודד ארבל למיינדפולנס. בוגרת קורס פסיכותרפיה מבוססת מיינדפולנס למטפלים 2020-2022.
על שיטת הויניאסה
ויניאסה יוגה מחברת תנוחה יציבה אחת לזאת שאחריה באמצעות נשימה חלקה עמוקה ווארוכה- נשימה אשר מובילה את התנועה ולכן התרגול מכונה גם תרגול "מסונכרן נשימה"..
המילה בסנסקריט ויניאסה מחולקת לשורש : VI שמשמעותו: ללכת, לנוע, בצורה מיוחדת , לסיומת nyasa שפירושה למקם , ליזרוע ביציבות (סטירה) ונוחות (סוקה).
איננו "זורקים" את הגוף שלנו אלא, מניחים אותו, מביאים תודעה לכל תנועה בכל רגע ורגע.
בשיטה זו המעברים חשובים כמו התנוחות. הם מחזקים, מגמישים ומאזנים את הגוף. משפיעים על התנועה והמעברים בחיי היום יום. (מהבחינה הפיזית , הרגשית והמנטאלית). מחזקים את המערכת החיסונית בעונות מעבר. כאשר אנו חולים או נפצעים דבר ראשון אנו חשים מוגבלות בתנועה. תרגול לאורך זמן מעמיד אותנו על הרגלים ומחזיר אותנו לשגרה מהר יותר. כמו כן, ישמור עלינו חלילה בזמן פציעה ואף יפחית או ימנע פגיעה .
תרגול ויניאסה מייצר חום ומוסיף לפעילות סיבולת לב ריאה. הוא סגנון יוגה השייך למשפחת ההאתה יוגה. – תרגול שיש בו תנוחות.
"שתי הפעולות: נשימה ותנועה יוצרות סימפוניה של אחדות וכל פעולה מעודדת את השנייה, המיינד חופשי, התרגול הפיזי הופך לזורם כמו ריקוד ומהווה פרוזדור לחקירה עצמית עמוקה של גרעין זהותנו" " /דויד סוונסון 2003
דגשים נוספים בתרגול השיטה: דרישטי-מיקוד מבט המרוכז בנקודה אחת שעוזר לריכוז פנימי.
אוג'אי- נשימת אוקיינוס = על שם הצליל שמפיקים כשל גלי ים. כאשר האוויר עובר בחלקו הפנימי של הגרון בקני הנשימה, נושמים דרך האף בלבד ומנסים ליצור מקצב קבוע ושוויון באורכן של השאיפות והנשיפות . נושמים גבוהה אל בית החזה והבטן מוחזקת בעדינות כך שהריאות ממשות את הפוטנציאל שלהן.
3 הבנדות - החזקות העיקריות: מולבנדה החזקת ריצפת האגן, אודיאנה בנדה החזקה עדינה של הבטן התחתונה ו- ג'אלנדרה באנדה הצרות של הגרון והתארכות של בעורף. ביחד- מהאבאנדה.
כפילוסופיה, שיטת הויניאסה מכירה בטבע הזמני והמשתנה של הדברים. אנו נכנסים לתנוחה, שוהים לזמן מה, מתמקמים, מתחילים ל'הרגיש בבית' ואז עוזבים ממשיכים 'לנדוד' ומסתגלים מחדש וחוזר חלילה.
כדברי המשורר והסופר ההודי , האהוב עלי: רבינדראנת טאגור כתב בספרו "עלי אורח":
"שתי פנים לה להודו- פני יושבת אוהל מזה ופני נזיר נודד מזה. הראשונה מסרבת להתנתק מקרן ביתה וזה האחרון- בית אין לו. אני חש שבקרבי שוכנים שניהם גם יחד: "
כך גם בתרגול שוכנים שניהן גם יחד: הכמיהה לבית ולמוכר לעומת הכמיהה לנדודים ולמשתנה. הרצון לנוח , להתבסס, לחקור ולהעמיק במקום אחד והחיות שבתנועה ממקום למקום.
שרון גנון ודויד לייף מייסדי ויניאסה יוגה -ג'יוואמוקטי יוגה כתבו בספרם: ג'יומוקטי תרגול לשחרור הגוף והנפש:"השילוב של הנשימה והתנוחות מגלה את הפוטנציאל המדהים שנמצא בתנוחות והשפעתן כשל מנטרה".
מיסדה של שיטת הויניאסה הוא -ס.ט קרישנה מצ'אריה (1888–1989)
הוא גם המשפיע הגדול ביותר ב100 שנים האחרונות על האופן שבו יוגה, מתורגלת כיום במערב. רבים ממורי היוגה הידועים ביותר של ימינו - כולל גיסו ב. ק.ס. איינגאר, בנו טי. ק.ו. דסיקשר וש. ק. פטאבהי ג'ויס, מייסד אשטנגה יוגה , סריואסטא ראמה סוואמי - תלמידו הוותיק ביותר של קרישנמצ'ריה מחוץ למשפחתו, אינדירה דווי המורה- אישה המערבית הראשונה ועוד, למדו איתו וכך עיצבו את סגנונות היוגה הקיימים היום במערב.
ויניאסה קאראמה הוא מושג של ס. ט. ק. מאצ'אריה המתאר את המשמעות החדשה שניתנת לדברים כאשר הם מתחברים, מצטרפים יחדיו ויוצרים כוונה מודעת מיטיבה, העוברת כחוט השני בכל פעולות היום, יום ובמערכות היחסים שלנו. תהליך בשלבים זה , צעד אחר צעד, מביא לחופש ולשינוי.
" לא מספיק לטפס על עץ, צריך לדעת גם כיצד לרדת ממנו "
דסיקשר 1998
בחזרה לראש העמוד